Mailchimp met Contact Form 7 in WordPress

February 2, 2020

In deze blog ga ik je leren hoe je Mailchimp met Contact Form 7 verbindt en zo het beste uit je website kan halen. Contact Form 7 is een plugin voor WordPress die het super eenvoudig maakt om een contactformulier op je website te plaatsen. Alleen waar worden je contacten nou opgeslagen? Nou, dit gebeurt dus niet, je krijgt alleen een email met de reactie van je bezoeker op je contactformulier. Door de privacywet mogen ze dus niet zo maar je bezoekers bijhouden. Dit betekent dat je dus zelf een lijst moet gaan bijhouden. Dit zelf bijhouden in Excel of Google sheets is omslachtig en veel werk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nieuwsbrief sturen in een keer naar al je contacten.

Dit niet bij gaan houden is ook niet wat we willen. Je lijst kan namelijk potentiële klanten bevatten voor in de toekomst. Een veel betere methode is om Mailchimp te gebruiken om je lijst bij te houden. Via Mailchimp kan je namelijk eenvoudig e-mail sturen naar de hele lijst of groepjes uit die lijst. Super handig dus en voor de eerste 2000 contacten is het nog gratis ook.

Aan de slag

Hoe verbind ik nu Mailchimp met Contact Form 7? Hiervoor gaan we een extra plugin gebruiken, genaamd Contact Form 7 Mailchimp extension. Ik zal je hier stap voor stap uitleggen hoe we dit kunnen doen. We installeren eerst Contact Form 7 op onze website, maken een contactformulier aan en zorgen er daarna voor dat deze gegevens naar Mailchimp gestuurd worden, zodat je bezoeker automatisch aan je lijst toegevoegd wordt.

Installatie instructies

Installeren van Contact Form 7:

 1. Open je Dashboard, ga naar Plugins en druk op Nieuwe plugin.
 2. Zoek op: Contact Form 7
 3. Installeer de plugin en vergeet deze niet te activeren.

Nu gaan we direct ook de koppeling met Mailchimp installeren, zodat we dat straks niet meer hoeven te doen.

 1. Open je Dashboard, ga naar Plugins en druk op Nieuwe plugin.
 2. Zoek op: Contact Form 7 WordPress Extension
 3. Installeer de plugin en vergeet deze niet te activeren.

Formulier aanmaken

Geweldig, nu zijn we klaar om ons eerste contactformulier te maken en te laten koppelen aan Mailchimp. Eerst maken we een nieuwe contactformulier aan, vullen een passende titel in en omdat ik alleen de voornaam en e-mailadres van diegene wil weten, vul ik het volgende in bij het formulier:

<label>
Je voornaam (verplicht)
[text* your-name] </label>

<label> Je e-mailadres (verplicht)
[email* your-email] </label>

[submit "Aanmelden"]

Mailchimp met Contact Form 7 verbinden

Vervolgens gaan we naar het tabblad MailChimp! in het contactformulier (Mocht je deze tabblad nou niet kunnen vinden, dan kan het zijn dat je de plugin niet goed hebt geïnstalleerd of vergeten bent te activeren.). In de pagina moeten we de API-key van Mailchimp en de lijst-id van onze Mailchimp lijst toevoegen. De API-key zorgt er voor dat contact form 7 met Mailchimp kan communiceren en de lijst-id zorgt er voor dat de aanmelding in de juitste lijst terecht komt.

De volgende stappen leggen je uit hoe je je API-key kan bemachtigen.

 1. Login op je Mailchimp account via: https://admin.mailchimp.com/account/
 2. Klik op Extras en dan API key
 3. Scroll naar beneden en druk op Create A Key
 4. Kopieer de API key en plaats deze in het juiste veld in contact form 7.

De volgende stappen leggen je uit hoe je je lijst-id kan bemachtigen.

 1. Login op je Mailchimp lijst via: https://admin.mailchimp.com/lists/
 2. Klik op Manage Audience en dan op Settings.
 3. Scroll naar beneden naar Unique id for audience (dit is je lijst-id).
 4. Kopieer de Unique id en plaats deze in het juiste veld in contact form 7.

Contact form 7 maakt gebruik van variabelen die automatisch het ingevulde waarde van je bezoeker op het contactformulier overnemen. Ik weet bijvoorbeeld nog niet het e-mailadres van mijn bezoeker, dus vul ik [your-email] in. Op het moment dat mijn bezoeker zijn e-mailadres heeft ingevuld, dan wordt deze gekoppeld aan [your-email] en doorgestuurd naar je Mailchimp lijst. Hetzelfde geldt voor de naam van je bezoeker, hiervoor gebruik je dus [your-name]. Vraag je alleen om een e-mailadres, laat dan dit vakje leeg.

Formulier op website plaatsen en testen

De enige stap die we nu alleen nog hoeven te doen is het formulier op onze website zichtbaar maken. Kopieer daarom de shortcode (vindbaar onder de titel) van je formulier en plaats die op je pagina of in je blog. Het contactformulier zal dan op die pagina verschijnen. Het is altijd goed om je formulier te testen, dus vul snel je naam en e-mailadres in en kijk of je aan de lijst van Mailchimp toegevoegd bent. Nu is je Mailchimp met Contact Form 7 verbonden!

Succes!

Andere artikelen van mij

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Constructie tools

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn toolbox cadeau!

In mijn Marketing Toolbox vindt je de handigste tools die ik elke dag voor mezelf en voor mij opdrachtgevers gebruik om betere resultaten te halen en tijd te besparen.

Yes, je hebt je aangemeld voor de nieuwsbrief.

 

De toolbox wordt geladen...